Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico VT-400 Portabl Softbox kit

Najnovija serija portabl blic glava iz Visica. Konačno na tržištu imamo uređaje kompaktnih dimenzija, veoma praktične za nošenje na razne lokacije za fotografisanje. Ono što je bitno u startu istaknuti je da su zadržane sve najbitnije karakteristike "klasičnih" Visico serija blic glava: VE, VC, VCLR, VCHLR. U nastavku ćemo detaljno predstaviti novu seriju koja će posebno biti interesantna naprednim amaterima koji žele da fotografišu sa studijskom rasvetom i da iskoriste sve prednosti široke ponude različitih Visico modifikatora svetla, po pristupačnoj ceni.

Na testu imamo komplet sa blic glavama najveće snage u okviru VT serije - 400Ws.



U kutiji se nalazi moderno dizajnirana, praktična i kvalitetna torba, koja se razlikuju od standardne Visico torbe za rasvetu, znatno je manja i lakša, ali joj nedostaju točkići i poseban otvor za vađenje stativa :



U pregradi sa prednje strane se nalaze kablovi - naponski i sync:



U velikoj pregradi se nalazi ostatak kompleta koji u celini obuhvata:

  • 2 x Visico VT-400 blic glave
  • 2 x softboks Visico 50x70cm
  • 2 x naponski kabl
  • 2 x sync kabl
  • 2 x pilot lampe (75w)


Kontrukcija i dizajn:

Blic glave serije VT imaju potpuno novi dizajn koji podseća na "zepelin". Materijal od kojeg su napravljene je kvalitetan polikarbonat.

Dimenzije blic glava su: 20x12x12 cm (bez reflektora) i na sledećoj slici možemo steći utisak o veličini u poređenju sa VS serijom, koja je jednake veličine kao i sve ostale (30x13x13cm). VT serija je više nego duplo lakša 1.1kg vs. 2.5kg.



Na stativ ih montiramo na standardan način:



Na nosaču imamo dva navoja - jedan za fiksiranje na stativ i drugi za fiksiranje nagiba blic glave. Svi zglobovi i navoji su kvalitetni i nema opasnosti od preskakanja ili pucanja.



 

Sa gornje strane je osigurač bajoneta:



Položaj lampe i oblik reflektora su jednaki kao kod VCLR i VCHLR serija:



Pilot lampa je snage 75W i nema standardno sijalično grlo već je upodnog tipa sa dva pina:



Lampa se nalazi ispred tela blic glave što omogućava bolje raspršivanje svetla u difuzeru:



Nosač za kišobran:



Sa zadnje strane se nalazi kontrolni panel sa displejom. Komade su sledeće (s desna na levo):

  • test dugme
  • uključivanje/isključivanje zvučnog signala spremnosti za okidanje
  • uključivanje/isključivanje foto ćelije
  • uključivanje/isključivanje modeling lampe
  • strelice za podešavanje snage blic glave


Sa gornje strane se nalazi foto ćelija:



Sa donje strane blic glave su prekidač za uključivanje i konektora kabla za napajanje kao i za sync kabl / risiver radio okidača:





Softboksevi koje dobijamo u kompletu su dimenzija 50x70 cm i savršeno pristaju VT seriji. Moramo istaći da je promer nosača blic glava kao i zgloba kojim kontrolišemo nagib glave manji nego kod ostalih serija i da se zbog toga VT serija teže nosi sa većim i težim softboksevima. Preporuka je da se ne koriste veći difuzeri od recimo softboksa 60x90cm ili oktaboksa prečnika 100cm.

Konstrukcija softboksa 50x70cm je standardna - metalni bowens nosač u sredini (iz dva dela sa mogućnošću rotiranja) i četiri šipke prema uglovima kućišta softboksa. U kompletu dobijamo dva bela difuzera, mali unutrašnji koji koristimo po potrebi i standardni spoljašnji





Asortiman Visico modifikatora svetla je zaista veliki a VT serija je zbog svojih malih dimenzija idealna za korišćenje sa npr sledećim:

Beauty dish:



Snoot:



Kišobran:



Softboks 60x90cm



Studijski stativi koje dobijamo u kompletu nose oznaku Visico LS-8003. Konstruisani su tako da budu kompaktni za nošenje (sklopljen 80.5cm), i nosivosti do 2.5kg, što u potpunosti odgovaraju Visico portabl blic glavama. Osnovne karakteristike modela LS-8003 :

  • minimalna visina: 81cm
  • maksimalna visina: 200cm
  • nosivost: 2.5kg






Tehničke karakteristike i osobine svetla:

  • Izlazna snaga: 400Ws
  • Vodeći broj blic glave : 73Gn (za osetljivost iso100 , udaljenost 2m, 1/60s)
  • Halogena modeling lampa: 75W
  • Vreme punjenja: 0.8~2.3s
  • Vreme trajanja bljeska: 1/2400s (t=0.5s)
  • Radni napon: 110V~220V
  • Temperatura svetla: 5600K +/- 200K
  • Preciznost bljeska: +/- 0.02EV
  • Dimenzije: 20x12x12 cm
  • Težina: 1.1 kg

Načini na koje možemo okidati blic glave serije VT su uz pomoć:

  • foto ćelije
  • radio okidača
  • sync kabla
  • test dugmeta

Snagu podešavamo uz pomoć tastera sa strelicama i možemo je podešavati između vrednosti 1.0 i 6.0 u koracima od 0.1, razlika između celobrojnih vrednosti je tačno jedna blenda:

snaga na displeju ekvivalent
   
6.0 1/1
5.0 1/2
4.0 1/4
3.0 1/8
2.0 1/16
1.0 1/32


Snagu modeling lampe nije moguće podešavati.

Sve blic glave iz VT serije imaju samopražnjenje tako da nakon smanjenja snage nije potrebno ručnopražnjenje pritiskom test dugmeta,vec glava sama isprazni kondenzatore i odmah je spremna za novo okidanje manjom snagom od prethodne. Portabl Visiko blic glave nemaju ugrađene ventilatore za hlađenje, jer se modeling lampe od 75W mnogo manje greju od klasičnih 150W sa sijaličnim grlom, već poseduju elektronsku zaštitu od pregrevanja, i u takvim slučajevima se automatski gase, da ne bi došlo do oštećenja. Za proveru karakteristika svetla kao i uvek korsitimo 18% sivi karton i svetlomer Seconic L-358.

Specifikovana temperatura svelta se kreće u granicama od 5600K +/- 200K. Na testu je ta karakteristika potrđena uz malo odstupanje od 100K na najvećoj snazi što ne predstavlja nikakav problem u praksi.



Na 10 snimaka pri snazi blic glave od 1/4 temperatura svetla je potpuno jednaka čime je još jednom potvrđena vrhunska konzistentnost svetla Visico blic glava:



Pošto smo primetili da određeni broj kupaca nije najsigurniji u to šta predstavlja brzina sinhronizacije a šta brzina bljeska (vreme trajanja bljeska) pre testiranja pokušaćemo to da objasnimo na jednostavan način:

Sinhronizacija se odnosi na vreme potrebno da pobudimo blic glavu i da ekspozicija bude takva da na slici nemamo crni trag od zatvarača fotoaparata. Zavisi od načina na koji okidamo blic glave - uz pomoć sync kabla, uz pomoć blica ili radio trigera. Takođe treba imati na umu ako koristimo radio trigere da ne rade svi modeli okidača jednako brzo. Takođe moguća je i situacija u kojoj imamo jedan risiver i postavimo ga u jednu blic glavu, a u postavci svetla imamo jos jednu ili više blic glava. U tom slučaju sve glave u kojima nemamo risiver reaguju preko sopstvene foto ćelije na bljesak sa glave koja poseduje radio triger i tu dolazi do dodatnog kasnjenja koje povećava vreme sinhronizacije.

Vreme trajanja bljeskase odnosi na vreme koliko traje bljesak blic glave od momenta pobude do kraja bljeska i igra bitnu ulogu kod zamrzavanja pokretnih elemenata u kadru, gde je bitno da vreme trajanja bljeska (tokom kojeg je element osvetljen) bude što kraće.

Sledi test sinhronizacije jedne blic glave okidane uz pomoćPhottix Stratto IIradio okidača, sync kabla i blica u manuelnom modu. Maksimalna sinhronizacija u ovom slučaju je 1/200s. Pri okidanju više blic glava pri kojoj je samo jedna spojena sync kablom ili se samo na jednoj nalazi risiver radio okidača dolazi do većeg kašnjenja pri okidanju i maksimalna sinhronizacija je manja. Sigurna brzina okidanja u tim varijantama je 1/125s:

Phottix Stratto II radio okidač:

1/125s



1/160s



1/200s



1/250s



Uz pomoć sync kabla maksimalna sinhronizacija jedne blic glave je takođe 1/200s:



1/250s



U nastavku ćemo prikazati test sinhronizacije pri fotografisanju sa dve blic glave.

Scena je jednostavan portret na jednoličnoj pozadini, sa postavkom od dva svetla (blic glave) gde ćemo videti kako sinhronizaija utiče na pojavu traga zavesice na pozadini. Za test smo koristili Phottix Stratto II radio okidače, zatim Visico VS-604AC radio trigere i na kraju jedan od najpopularniji metoda okidanja blic glava uz pomoć blica u manuelnom modu.

Kao što možemo da vidimo iz primera u nastavku Phottix Stratto okidači zaista rade odlično čak nema razlike u postavci sa jednim ili dva risivera. Razlog za takve postavke leži u sledećem: ako u postavci svetla imamo dve blic glave a samo u jednoj risiver radio okidača, onda druga glava čeka bljesak prve i reaguje na njega. Tu dolazi do dodatnog kašnjenja što skraćuje vreme sinhronizacije. Kao što možemo da vidimo Phottix Stratto veoma brzo radi i razlike u dve takve postavke je neprimetna.

Visico VS-604VC radio okidač je osnovni model po pristupačnoj ceni i od njega ne treba očekivati prevelike rezultate. Najčešće korisnici koriste dve blic glave uparene sa jednim risiverom i onda dolazi do značajnog smanjenje brzine sinhronizacije koja iznosi 1/100s.

Okidanje sa blicem u manuelnom modu daje najbolji rezultat što je u potpunosti očekivano jer obe glave uz pomoć foto ćelija reaguju istovremeno na bljesak sa blica. Napominjemo da zatamnjenje koje su kod korištenja Phottix Stratto okidača javlja pri ekspoziciji od 1/200s može lako da se ukloni pri razvijanju RAW fajla u Photoshop ACR plugin-u ili Lightroomu uz pomoć Gradient alatke



Vodeći broj smo izmerili uz pomoć svetlomera Seconic L-358 i on na udaljenosti 1m od blic glave sa "šolja" reflektorom, osetljivosti iso100 i postavljenoj ekspoziciji od 1/125s iznosi 57. To je rezultat jednak onom kod VC-400HLR serije, tako da iz toga vidimo da to što su dimenzije blic glave manje i što je sama lampa veličinom manja nema uticaja na snagu u praksi.



Zaključak:

Visico VT portabl serija blic glava je dugo očekivan proizvod na tržištu. Portabl blic glave su kompaktne, dvostruko lakše, pa i ceo komplet sa torbom zauzima manje prostora i znatno je lakši za transport. Posmatrajući karakteristike svetla, dolazimo do zaključka da je elektronika veoma slična kao kod klasičnih Visico glava. Veliki broj fotografa kako amaterskih tako i profesionalnih čekao je mogućnost da po pristupačnoj ceni nabavi blic glave manjih dimenzija i težine, koje bi lakše prenosili na lokacije za fotografisanje. Sada konačno pred sobom imamo model vrhunskih karakteristika koji neće razočarati nikoga. Najbitnija vrlina je odličan kvalitet svetla po pitanju zavisnosti temperature od snage blic glave i konzistetnosti temperature pri okidanju na istoj snazi. 400Ws je dovoljna snaga za najveći broj primena u zatvorenim prostorima. Izrada je veoma kvalitetna. Nedostatak ventilatora za hlađenje neće uticati na rad blic glava, jer se koristi mala pilot lampa od 75W, koja se znatno manje greje u odnosu na pilot lampe od 150W ili 250W koje se koriste kod klasičnih blic glava. Tu je i elektronska zaštita od pregrevanja, koja se automatski aktivira u ekstremnim slučajevima. Nedostatak VT serije proizlazi upravo iz njene prednosti - manje dimenzije i manja snaga (max 400Ws). Zbog oblika i veličine glava nisu pogodne za korišćenje velikih softbokseva recimo 70x200cm ili oktaboksa od 150cm. Stativi koji idu u kompletu nisu predviđeni za veća opterećenja. Zahtevnijim fotografima koji često koriste rasvetu, i koji koriste veće modifikatore svetla, ipak preporučujemo klasične blic glave.

I na kraju, da zaključimo, portabl blic rasveta je nov proizvod na tržištu, koja ima Bowens kačenje, i daje mogućnost korišćenja svih standardnih dodataka, kao što su : kišobrani, softboksevi, snoot, barndoor, beauty dish... praktična je za rad na terenu ali i u studiju, malih dimenzija, male težine, pogodna za nošenje, po pristupačnoj ceni, ali bez odricanja u pogledu visokog kvaliteta svetla koji očekujemo od studijskih blic glava.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović