Poređenje proizvoda ( od 3 )

Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC za Canon

Pred nama na testu je objektiv iz Samyang ponude koji pretenduje da bude nainteresantniji kupcima. Za to ima nekoliko razloga, a prvi je svakako njegova žićna daljina koja je jedna od najkorisnijih pri snimanju videa a takođe i velika svetlosna jačina zahvaljujući velikom otvoru blende od F/1.4. Uz to sve dobijamo i vrhunski kvalitet izrade na nivou Canon L objektiva.

Specifikacije:

  • dimenzije: 111x83 mm
  • težina: 660g
  • prečnik filtra: 77mm
  • min fokusna distanca: 0.3m
  • broj listića blende: 8
  • bajonet: Canon EOS mount (full-frame)

Telo objektiva je od polikarbonata, veoma je čvrsto i odaje utisak visokog nivoa kvaliteta. Objektiv poseduje dva prstena jedan za izoštravanje i drugi za podešavanje otvora blende. Blendu možemo podešavati od F/1.4 do F/22 u koracima od pola blende izuzev za prvi korak od F/1.4 do F/2. Prsten za fokusiranje je veoma utegnut i precizan čime je olakšano ručno fokusiranje.

Zonerica je metalna, a kao što vidimo objektiv ne poseduje kontakte. Uprkos tome TTL merenje radi, jedini izuzetak je taj što podaci o blendi i žižnoj daljini nisu upisani u exif fotografije.

Po pitanju dimenzija objektiv nije baš kompaktan kao 85/1.4 ali jednostavno njegova konktrukcija ne dozvoljava manje dimenzije:fotka1.jpg

Poklopac objektiva je za stipaljkom u sredini što je za pohvalu:

Prelazimo na proveru optičkih karakteristika:

Oštrinu i količinu detalja smo proverili na 3 različita motiva. Cilj je bio da istestiramo optičke karakteristike pri fokusu "na blizu", na sredini fokusnog opsega i na beskonačno. Test smo radili sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. Fotografije su iz RAW formata, razvijen u ACR 6.7 sa default podešavanjima (bez uklanjanja aberacija).

Prvi test kadar, fokus na 0.75m:

Na ovoj fotografiji možemo uočiti i neznatu bačvastu distorziju koja se po potrebi lako ispravlja u Photoshopu:


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):


drugi test kadar:


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):

treći test kadar (fokus na beskonačno):


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):

Kao što možemo da vidimo iz prethodnih test primera, količina detalja i oštrina koju Samyang 35/1.4 isporučuje su na zaista visokom nivou, može se reći da ovaj objektiv pruža odlične optičke perfomanse kako u centru kadra tako i pri ivicama.

U nastavku ćemo provariti kako se Samyang 35/1.4 ponaša po pitanju hromatskih aberacija, flare-a i ghosting-a.

Proveru hromatskih aberacija, tačnije rečeno purple fringing-a koji se javlja na kontrastnim ivicama smo ćemo prvo prikazati.

Test kadar:


100% kropovi pri blendama:

F/1.4


F/2


F/2.8


F/4


Kao što vidimo hromatske aberacije su uočljive na blendi F/1.4 ali su male. Uključivanjem opcija Defringe pri razvijanju RAW fajla u ACR-u abercije praktično nestaju. Možemo reći da Samyang 35/1.4 odlično kontroliše aberacije.

Sledećim primerom proveravamo kako se objektiv ponaša kada u kadru imamo tačkaste izvore svetla, kako po pitanju hromatskih aberacija tako i po pitanju pojave "duhova" oko izvora svetla.

test kadar:


100% kropovi na blendi F/1.4...


... zatim pri blendi F/2...


... i pri blendi F/5.6:


Možemo zaključiti da pri skroz otvorenoj blendi aberacije postoje što je i očekivano s obzirom da je ipak u pitanju F/1.4 otvor blende, dok već pritvaranjem F/2 one praktično nestaju. Ghosting i flare su odlično kontrolisani.

Slede još dva primera koji će nam ilustrovati da Samyang 35/1.4 odlično kontroliše izvore svetla u kadru:

(kliknuti na slike za 100% uvećanje)


Prelazimo na proveru bokeha. Samyang 35/1.4 poseduje mehanizam blende sa 8 listića što bi trebalo da znači da je bokeh mekan i da su kružići u pozadini pravilni. Sledi provera pri blendi F/1.4.

prvi test kadar:


100% kropovi:


drugi test kadar:


100% kropovi:


Na osnovu ovih primera vidimo da su prelazi mekani, nisu "nervozni" kako se to obično kaže ali uočavamo i blagu pojavu hromatskih aberacija što je i očekivano s obzirom na veliki otvor blende.

Treći test kadar će nam pokazati kakve kružiće u pozadini crta 35/1.4:

F/1.4


F/2


F/2.8


F/4


F/5.6


Ono što vidimo iz prethodnih primera je da su kružići u centru kadra pravilni a pri ivicama postaju elipsasti. To je česta pojava kod objektiva velike svetlosne moći i ni Samyang 35/1.4 tu nije izuzetak. Zatvaranjem blende i kružići pri ivicama postaju pravilniji ali i manji jer se povećava dubinska oštrina.

Zaključak:



Samyang 35/1.4 je gledano kompletnu Samyang ponudu verovatno najinteresantniji objektiv za profesionalnu primenu, pre svega kod snimanja videa sa DSLR fotoaparatom. Njegove glavne vrline su vrhunska izrada i odlične optičke karaktersitike. Nedostatak autofokusa otežava fotografisanje, ali u kontrolisanim uslovima kada recimo fotografišemo model koji pozira i ne pomera se nije problem pravilno izoštriti fotografiju. Svakako 35/1.4 zaslužuje sve pohvale i praktično za video snimanje nema konkurenciju u svojoj kategoriji, gledano na odnos cena/kvalitet.

Test uradio: Mladen Mitrinović