Poređenje proizvoda ( od 3 )

PHOTTIX Tetra PT-04 II



Osnovni model radio okidača za bliceve i studijske blic glave u Phottix ponudi. U nastavku ćemo predstaviti osnovne karekteristike i ponašanje u praksi modela Phottix Tetra. Uređaj radi na frekvenciji od 433MHz. Risiver za napanje koristi 2AAA baterije dok transmiter ima ugrađenu bateriju čiji je deklarisan radni vek kao uostalom i celom uređaju oko 20000 okidanja.

U kompletu dobijamo transmiter,risiver,nastavak i kabl za povezivanje risivera sa studijskom blic glavom i baterije za risiver:



Transmiter ima plastičnu stopicu sa navojem i montiramo ga u šinu za blic na fotoaparatu. Takođe uočavamo selektor kanala na donjoj strani:





Sa gornje strane transmitera se nalazi test dugme i signalna lampica:



Uz pomoć kabla koji dobijamo u kompletu možemo transmiter povezati sa aparatom preko PC sync priključka ako isti postoj ina aparatu, tako da u šinu možemo postaviti drugi blic koji istovremeno može raditi i u TTL modu. Phottix Tetra nije moguće koristiti za okidanje fotoaparata.





Risiver se nalazi na malom nosaču sa navojem što je korisno jer možemo menjati nagib blica. Za razliku od transmitera risiver ima klizač za uključivanja,a tu je i standardni selektor kanala. Na oba uređaja mora biti podešen isti kanal da bi sistem funkcionisao



Nosač montiramo na stativ









Risiver spojen sa studijskom blic glavom:



Ponašanje u praktičnom radu:

U praktičnom delu testa smo proverili maksimalnu udaljenost okidanja na otvorenom terenu bez interferencije i došli smo do udaljenosti od 26m sa baterijama iz kompleta u risiveru.



Sinhronizaciju samo proverili na Nikon sistemu i rezultat govori da je maksimalna sinhronizacija 1/200s što je sasvim dobar rezultat za radio okidače ove cenovne kategorije. Kod Canon sistema sinhronizacija je u zavisnosti od verzije blica nešto manja ali u skladu sa specifikacijom proizvođača koja kaže od 1/125s do 1/200s.

1/125s



1/160s



1/200s



1/250s



Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović