Poređenje proizvoda ( od 3 )

Brilliant Dual Rig + Matebox

Predstavljamo koristan dodatak svim HDSLR video snimateljima. Nosač za DSLR proizvođača Brilliant predstavlja odličan izbor uzimajući u obzir cenu i kvalitet.



U pitanju je dakle nosač-stabilizator za DSLR fotoaparat koji se koristi pri snimanju video zapisa. Naime, pri snimanju iz ruke često se dešava da nam je snimak strešen dok takođe pri dužem snimanju iz ruke dolazi do zamora pri držanju fotoaparata. Zbog toga se javlja potreba za određenom stabilizacijom snimka kao i lakšem držanju opreme, pogotovo ako je na fotoaparatu neki teži objektiv. Odma treba da naglasimo da efekat "smirivanje snimka" sa rig-om nije idealan kao kada recimo snimamo uz pomoć stativa ali to i nije namena rig-a. Osnovna funkcija mu je da omogući snimanje dužim klipova od recimo preko 1min, iz ruke i uz pomogućnost kretanja snimatelja pri snimanju a da je pri tome umaranje zbog držanja fotoaparata smanjeno kao i da je snimak mirniji nego kada se snima iz ruke

Kontrukcijski rig je osmisljen i izveden uz pomoć metalnig šipki i navoja kojim ih fiksiramo. Ručke su presvučene gumom i lepo leže u ruci bez klizanja. Možemo ga podeliti na nekoliko delova - deo za naslanjanje na rame, deo za držanje sa ručkama, zatim deo za montiranje fotoaparata, follow focus i senilo(matebox).



Oslonac na rame je podesivog nagiba:



Nosač za fotoaparat sa pločicom koju montiramo u navoj za stativ na fotoaparatu:





Položaj fotoaparata je klizno podesiv:





Položaj matebox-a je takođe podesiv - po visini i klizno napred-nazad u zavisno od veličine objektiva koji se nalazi na fotoaparatu:







Folow focusnavoj se nalazi sa bočne strane, podesiv je kako po visini tako i klizno da bismo mogli da ga podesimo tačno naspram fokus prstena bilo kojeg objektiva. U kompletu dobijamo i nazubljenu traku koju montiramo na objektiv, čime je omogućeno da praktično bilo koji objektiv koristimo sa follow focus prstenom. Follow focus prsten je kvalitetno napravljen, otpor pri okretanju je sasvim dobro izbalansiran i omogućava precizno fokusiranje kao i lako praćenje fokusom.











U kompletu dobijamo i dodatno ručku za stabilizaciju koju montiramo sa bočne strane:







U nastavku sledi nekoliko video primera koji će nam demonstrirati kako izgleda snimanje u praksi sa DSLR rig-om. Korišćen je fotoaparat Canon 5dmk2 i objektivi 28/2.8 i 50/1.8

U prvom primeru ćemo pokazati razliku izmedju snimka iz ruke i snimka sa rig-om. Uočavamo da je snimak na kojem je korišćen rig primetno mirniji.




Zatim slede dva miksa sa različitim snimcima iz realnim uslova snimanja.




U poslednjem klipovu sledećeg miks-a možemo videti praktičnu vrednost matebox senila, u situacijama kada je sunce ili neki drugi jak izvor svetla blizu ivice kadra često imamo odsjaje u kadru tzv. flare efekat, ali zahvaljujući senilu to uspevamo da eliminišemo.





Iz prethodnih snimaka vidimo da je rig upotrebljiv kako u svakodnevnom reporterskom snimanja kada nemamo mogućnosti da koristimo stativ tako i pri snimanju venčanja kada imamo potrebu kako za statičnim tako i za švenk kadrovima. Takođe na venčanjima dolazi do izražaja lakše držanje kamere pri snimanju dužih klipova. Brilliant Dual Rig sa follow focusom i matebox-om zaslužuje da se nađe u užem izboru video snimatelja kojima je potreban lagan i praktičan nosač za dslr, a da pri tome imaju i mogućnost korišćenja folow fokus prstena.

Tekst,fotografije i video primeri: Mladen Mitrinović

Video gallery